The Rise of Spotify: Hvordan den svenske medieleverandøren ble et selskap på milliarder dollar

Svensk lydstrømningsplattform Spotify ble lansert for 13 år siden i 2006. Per nå har den 217 millioner aktive brukere og 100 millioner betalte abonnenter.

Så hvordan har en svensk musikktjeneste, som ble lansert for 13 år siden, blitt verdens største lydstrømmetjeneste?

Startende dager med Spotify

grunnleggere av spotifySpotify -grunnleggere: Daniel Ek og Martin Lorentzon

Daniel Ek og Martin Lorentzon lanserte en liten oppstart i Stockholm, Sverige tilbake i oktober 2006. Ek og Martins hovedmål var for å bekjempe piratkopiering som musikkbransjen sto overfor. Folk brukte nettsteder som Napster og The Pirate Bay for å få gratis musikk, som koster musikkindustrien millioner hvert år.

Ek og Martin innså at den eneste måten å bekjempe piratkopiering dilemma ville være å skape en plattform som ville være lettere for folk å få tilgang til og som samtidig ville kompensere musikkindustrien.

Men de ante ikke at denne plattformen en dag vil bli verdt milliarder av dollar som den er i dag.

Hva skiller Spotify fra andre lydstrømmetjenester?

spotify -app (1)Skjermbilder av Spotify -appen

Spotify har et bibliotek med over 40 millioner sanger med daglig tillegg av over 20 000 sanger. Spotify gir alt som konkurrentene gjør og mer. Det er et stort antall spillelister tilgjengelig som er opprettet av brukere og Spotifys redaksjon, og brukerne har tilgang til forskjellige podcaster fra stand-up-komedie til thrillerdramahistorier. Spotify skiller seg ut blant konkurrentene når det gjelder algoritmen deres, som de bruker til å tilpasse og oppdage ny musikk i henhold til brukernes lyttevaner. Spotify lar deg lage spillelistene dine og til og med dele dem. Det lar deg også dele det du lytter til på sosiale medier. Det er forskjellige funksjoner for gratis kontoer og premiumkontoer, som vi vil diskutere senere i denne artikkelen.

Kurere spillelister bare for deg.

Med ukentlig oppdagelsesfunksjon, Spotify lager en spilleliste hver uke bare for deg, basert på sangene du har lyttet til de siste dagene. Selv om andre plattformer gir en lignende funksjon, men Spotifys nøyaktighet når det gjelder kuratering av en spilleliste basert på din smak, regnes det som best mange kritikere og brukere.

Gi eksponering for små artister.

Mens hun samarbeider med store plateselskap, er Spotify også kjent for å støtte små artister ved å få musikken sin på plattformen gjennom tredjepartstjeneste. Spotify jobber med selskaper som håndterer lisensiering og distribusjon. Hvis du er en uavhengig artist, kan du registrere deg hos noen av disse selskapene, og musikken din vil være på Spotify. Vanligvis er det en kommisjon involvert, og du vil få royalty basert på strømmer av sangene dine. Med denne funksjonen trenger ikke kommende artister å bekymre seg for å få en stor plateselskapskontrakt for å komme i gang. Hvordan Spotify bestemmer seg for å fordele royalties til rettighetshavere, er beskrevet i detalj senere i bloggen.

Awal, CD Baby, Distrokid, Emu Bands, Record Union, Spinup og Tunecore er selskapene du kan registrere for å få musikken din på Spotify.

Den sosiale forbindelsen

Spotify lar brukerne koble til og dele spillelistene sine med hverandre. Hvis du logger på med Facebook, kan du se hva vennene dine lytter til i “venneaktivitet” seksjon.

Spotify også lar deg lage en offentlig spilleliste, som alle kan lytte til, med en funksjon som ligner på sosiale nettverkssider Spotify lar deg følge en artist eller alle som lager spillelister, på en måte Spotify er et sosialt nettverk i seg selv.

Selv om du ikke er logget inn via facebook eller twitter, du kan fortsatt dele hvilken som helst sang du hører på gjennom Whatsapp eller et annet sosialt nettverk.

Tidlig global lansering

JegI begynnelsen av 2009 lanserte Spotify sine gratis tjenester til Storbritannia. Registreringene skjedde i store mengder da mobiltjenesten kom til landet. Dermed sluttet Spotify å tilby gratis tjenester og kom med en retningslinje for invitasjoner.

I 2011 startet Spotify sine tjenester i USA med en seks måneders gratis annonse-støttet prøveperiode, men i 2012 trakk Spotify alle grenser for gratis annonse-støttet tjeneste på ubestemt tid og tillot brukere i USA å lytte til ubegrenset musikk gratis. Fra og med 2019 har Spotify et stort marked i USA og samler en betydelig inntektsandel derfra. I 2018 ble Spotify til og med notert på New York Stock Exchange.

Brukervekst

I mars 2011 hadde Spotify en base på over en million betalende abonnenter over hele Europa og fortsatte å doble brukerne i løpet av de neste seks månedene, og innen utgangen av 2012, den hadde over 15 millioner abonnenter med 4 millioner betalende brukere blant dem. Per nå, 2019, Spotify har 217 millioner aktive brukere og 100 millioner betalende abonnenter. Regelmessige oppdateringer av funksjoner og alltid å være foran konkurransen har hjulpet Spotify med å nå en så massiv brukerbase, og det øker bare.

Hvordan Spotify tjener inntekter?

Mesteparten av inntektene fra Spotify kommer fra betalte abonnementer og tredjeparts annonseplasseringer.

I 2013 lanserte Spotify et nettsted “Spotify for kunstnere,”Som forklarte selskapets forretningsmodell. Ifølge nettstedet går 70% av inntektene til artistene og rettighetshaverne.

Finansiering

I 2010, Spotify mottok en liten investering fra Founders Fund, et San Fransisco -basert kapitalforetaksfirma, Et år senere, i 2011, Spotify mottok en investering på 100 millioner dollar som hjalp dem med å utvide tjenestene i USA.

I 2016 kunne Spotify skaffe midler til en verdi av 500 millioner dollar gjennom konvertible obligasjoner. I følge tall fra strømningsorganisasjonen varierer den nåværende verdien av Spotify fra 6,3 milliarder dollar til 23 milliarder dollar.

Fordeler med å være en premium bruker

Spotify tjener mesteparten av inntektene sine ved å selge abonnementer, så derfor oppfordrer de brukerne til å velge abonnementer. Det er noen funksjoner som bare er tilgjengelige for premiumbrukere.

Lyd

For gratisbrukere er kvaliteten på lyden lavere, for telefoner er den 68 kbps, og for systemer 128 kbps, og på den annen side nyter premiumbrukere 320 kbps lyd av høy kvalitet.

Nedlastinger

Gratis brukere har ikke tilgang til frakoblet alternativ, mens premiumabonnenter kan laste ned sanger og podcaster og lytte til dem når de vil.

Uavbrutt musikk

Annonser er også en hovedkilde for Spotify for å tjene penger. Spotify viser annonser etter hver tredje eller fjerde sang for gratisbrukere, men førsteklasses brukere liker uavbrutt musikk.

Musikkbibliotek

Ifølge Spotify har brukerne tilgang til over 40 millioner sanger, enten det er premium eller gratis, men nye sanger er bare tilgjengelige for premiumbrukere, gratisbrukere må vente minst to uker før de får tilgang til nylig utgitte sanger eller album..

Spotify Connect

Spotify lar brukerne også glede seg over plattformoverføring, og brukere kan koble Spotify fra smarttelefonene til smart-tv, bærbare datamaskiner og datamaskiner, og forbedre streamingopplevelsen. Spotify skiller seg ut blant konkurrentene når det gjelder tjeneste på tvers av plattformer, og det er også enkelt å koble til. Når du åpner Spotify viser den alle enhetene i nærheten som du kan koble deg til, du må logge på med samme konto.

Apple Music; den eneste konkurrenten?

Skjermbilder av Apple Music -appenSkjermbilder av Apple Music -appen

Uten tvil har Spotify den største brukerbasen over hele verden, men Apple Music tar det igjen, Dette er de to største rivalene i musikkstrømmarkedet akkurat nå, og begge har en enorm brukerbase over hele verden, men Spotify har nesen litt foran.

For tiden, Apple Music har over 60 millioner abonnenter over hele verden. Apple Music ble lansert for bare fire år siden, og i løpet av denne korte perioden har det skutt i taket i brukerbasen og gir hard konkurranse til Spotify.

Kontroverser gjennom årene

Grunnleggerne av Spotify, Daniel Ek og Martin Lorentzon, har møtt kritikk og er ikke fremmede for kontroverser, Spotify har møtt kritikk om kompensasjonspolitikken, mange kritikere mener det er urettferdig hvordan de kompenserer plateselskapene, det vil si hvor mange ganger en sang blir streamet i samsvar med de totale sangene som er streamet på plattformen.

Annen kritikk som Spotify møter jevnlig er hvordan de lar brukerne tillate gratis tilgang til nye album. Til forsvar påpekte administrerende direktør Daniel Ek at denne plattformen gir enkel tilgang til sanger og forhindrer piratkopiering i stor skala.

I 2014 trakk Taylor Swift albumet 1989 tilbake, og all katalogen hennes fra Spotify grunn var utilstrekkelig betaling, men etter fire år var alle platene hennes tilbake på plattformen.

Nå ut til flere mennesker; En global strategi

For tiden, Spotify tilbyr sine tjenester i 79 land og utvider rekkevidden raskt over hele verden, i løpet av i fjor har Spotify nådd i Midtøsten, Vietnam, Sør -Afrika og Romania.

Det kan virke som Beyonce og Rihana er overalt, men 80% av verdens befolkning snakker ikke engelsk. Spotifys vekst i den ikke-engelsktalende regionen har tjent dem veldig vel så langt, bare i fjor inngikk Spotify en avtale med T-serien, det største musikkselskapet i India med over 160 000 sanger, så de streamer sangene sine på plattformen.

I 2023 håper Spotify å ha 53 millioner betalte abonnenter i Asia og Afrika. Det har for tiden rundt 15 millioner betalte abonnenter i den regionen.

Konsernsjef, Daniel Ek, mener Spotify vil snart bli en destinasjon med ett stopp for at alle mennesker rundt om i verden skal dele musikken sin.

I følge musikkindustrieksperter bruker Spotify enorme penger og tid på å gjøre seg tilgjengelig globalt. I en uttalelse sier administrerende direktør Daniel Ek at vi kunne ha stoppet ved å bare være det beste musikkstrømmingsselskapet i Sverige og fortsatt være veldig lønnsomt, men vår beslutning om å utvide er å bringe beste musikklytting til mennesker overalt i verden og skape en følelse av enhet.

Hvordan fremtiden ser ut for Spotify?

Med den nåværende ekspansjonshastigheten ønsker Spotify å gjøre denne plattformen til en global hit, og strategien deres så langt har vært vellykket, med allerede å skaffe seg et indisk marked og ønsker å ekspandere videre på avsidesliggende steder vil sikkert hjelpe dem på wall street.

I følge Musicbusinessworldwide.com, første kvartalsrapport fra Spotify viser at 40% av premium -brukerne er i Europa, 30% i Nord -Amerika, 20% i Latin -Amerika og resten av verden har 10% av sine premiumbrukere.

Nye funksjoner og et stadig voksende bibliotek som er ryggraden i plattformen, lover Spotify å tilby den beste musikkstreamingopplevelsen blant alle andre konkurrenter.

De neste årene vil være kritiske når det gjelder global suksess for plattformen, ettersom de ser ut til å bruke store beløp på å utvide rekkevidden, men hvor nyttig det vil vise seg å være, er noe å se.

Spotify har endret måten folk samhandler med musikk på og har lykkes med å gjøre prosessen mer intim og tilgjengelig.